Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.21
  • EURO
    34.67
  • ALTIN
    2390.3
  • BIST
    10204.91
  • BTC
    61144.08$

Üzüme tat geldi!

22 August 2022, Monday 10:13

Önceki gün Manisalılarla buluşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan üreticinin merakla beklediği kuru üzüm taban fiyatını açıkladı: 27 TL!

Bu fiyat için iyi diyen de var, yetersiz diyen de!

İyi diyenlere göre, geçen seneye kıyaslandığında yüzde 100’ü aşan bir fiyat söz konusu. TÜİK’in yüzde 70’ler civarındaki enflasyon hesabı dikkate alındığında enflasyonun üstünde bir fiyat. Yetersiz diyenlere göre ise üreticinin temel girdileri olan mazot, gübre, ilaç ve diğer birçok kalemdeki artış yüzde 100’ün çok üzerinde.

Bence geçen seneye kıyaslandığında çiftçiyi memnun edecek bir rakam var ortada.

Üzüm taban fiyatında yıllardır ‘2 dolar’ hesabı vardı. Hem üreticiyi mağdur etmeyecek, hem de uluslararası piyasalarda üzümümüzün rekabet gücünü azaltmayacak ortalama rakam olarak 2 dolar öngörülüyor ve taban fiyat açıklanırken bu denge gözetiliyordu. İlk kez geçen yıl bu rakamın çok altında kalındı, çiftçi de büyük hayal kırıklığı yaşadı.

Bu yıl 2 dolar seviyesi için 36 TL gibi bir rakam gerekiyordu ki, bu yaklaşık yüzde 200’lük bir artış anlamına geliyordu. Muhalefetin ısrarı da 35 TL’nin altında bir fiyat açıklanmaması gerektiğiydi. Ancak dövizin aşırı değerlenişi nedeniyle TL bazında bu fiyata ulaşılmasının zor olduğunun herkes farkındaydı.

Manisa’da bir süredir maliyet hesaplaması ve rekolte konularında kapsamlı araştırmalar yapılıyordu. Bu araştırmalar raporlaştırılıp Tarım ve Orman Bakanlığı’na gönderildi. Açıklanan fiyat da bu rapor doğrultusunda belirlendi.

Kamuoyuna yansımayan bu raporun ayrıntılarında, 1 kilo kuru üzümün üreticiye maliyetinin yaklaşık 25 TL olduğu belirtilmiş, rekoltenin de önceki yıla göre iyi olduğu ifade edilmişti. Sanırım, kilo başına en az 2 TL’lik bir kazanç ve rekoltenin iyi olmasıyla bu yıl çiftçinin mağdur olmayacağına karar verilmiş.

Bu tabloya göre üzüm üreticisinin bu yıl zarar edeceğini kimse söyleyemez! Ama daha fazla kazanamaz mıydı, tabi ki kazanırdı. İnşallah herkesin daha fazla kazandığı günler de görürüz…

Üzüm fiyatının açıklanmasından hemen sonra muhalefetin konuyla ilgili eleştirileri geldi. 35 TL’nin altındaki bir fiyatın üreticiye kaybettireceği iddiaları var. Fiyat çıtasını daha öncesinden bu rakamda tuttukları için, mecburen bunun altındaki her rakamı eleştireceklerdi ve doğal olarak eleştiriyorlar. Ama onlar da farkında ki, geçen seneyle karşılaştırıldığında üzüme verilen fiyat iyi.

Kısacası üretici açısından üzüm geçen seneye göre daha tatlı

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.