Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.29
  • EURO
    34.81
  • ALTIN
    2395.8
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61658.62$

Vatandaşın gündemi faturalar

07 February 2022, Monday 15:23

Türkiye’nin en büyük sorunu olan yüksek enflasyon nedeniyle oluşan zamlar vatandaşın tepkisini çekmeye devam ediyor. Bu yıl en çok dikkat çeken, kademeli olarak yüzde 50 ila yüzde 125 arasında değişen elektrik zammı oldu. Doğalgaz faturalarındaki rakamlar da elektrik faturalarından geri kalmıyor.

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve geride bıraktığımız yılda varyantlarıyla tedirgin eden koronavirüs nedeniyle dünyadaki her ülkenin ekonomisi darmadağın oldu. Tükiye’deki ekonomik sıkıntılar ise en çok faturalara yansıdı. 2022 başı itibariyle elektrik ve doğalgaza beklenmedik oranda zamlar yapıldı. Bununla birlikte başta ekmek olmak üzere gıda ürünlerine gelen zamlar ise vatandaşın endişesini büyüttü.

Bu yıl en çok dikkat çekenlerin başında elektrik kullanımına yapılan zam oldu.  Kademeli olarak yüzde 50 ila yüzde 125 arasında değişen elektrik zammı vatandaşın tepkisini çekiyor.

Peki elektrik faturalarındaki zam oranları nasıl değişiyor?

Hükümet aylık 150 kilovatsaatlik tüketim kritik sınır olarak belirledi. Bunun altındaki ve üstündeki harcamalar farklı fiyatlandırılıyor. Zamma sadece yüzde 50 oranında maruz kalmak için ayda 150 kilovatsaatten az tüketmek gerektiği belirtiliyor. Tüketim bu sınırın üstüne çıktıkça, hissedilen zam seviyesi de artıyor.

Son günlerde oldukça tartışılan konulardan biri de elektrik faturaları. Vatandaş tepkisini sosyal medya hesaplarından dile getirdi. Muhalefet partileri ise meydanlarda düzenledikleri basın açıklamalarıyla bu zamları eleştirdi.

Sabit gelirli, esnaf ve emekli gelen faturalar karşısında şaşırdı. 2 bin 500 lira alan emekli bir vatandaşlar 600 liralara dayanan faturaları nasıl ödeyeceği endişesini taşıyor.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ) internet sitesinde 2022 yılı ocak ayı doğalgaz toptan satış fiyat tarifesiyle ilgili açıklama yapmıştı. Buna göre, konutlarda kullanılan doğalgaza yüzde 25 zam yapıldı. Büyük sanayi ve ticari kuruluşlara sağlanan doğalgaza yüzde 50 zam geldi.

Doğal gaz faturaları da beklenildiği gibi gelmedi. Vatandaşlar faturalar yüksek gelecek endişesiyle ısınamamaktan yakınırken, hanelerine gelen faturaların yüksekliğinden şikayetçi.

Hükümet açıkladığı asgari ücret ile vatandaşı sevindirse de yapılan zamlar bunu gölgesinde bıraktı. Halk tarafından gelen tepkiler ışığında hükümetin zamları revize etmesi bekleniyor.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.