Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.26
  • EURO
    34.71
  • ALTIN
    2403.5
  • BIST
    10257.44
  • BTC
    62245.02$

VERTİGO’DA BESLENME NASIL   OLMALI  ?

26 December 2022, Monday 11:37

 

Beslenme biçiminin sağlığımız üzerindeki önemli etkilerini her yazımda özenle vurgulamaya çalışıyorum. Vücutta oluşan birçok hastalık gibi vertigo’ da da beslenme önemli yer tutuyor. Gerek   oluşumunu  engellemek   gerekse   atakların  tetiklenmesini  önlemek  için gün içinde tükettiğimiz besinlere özen göstermek gerekiyor.

Vertigo nedir derseniz… Kişinin yaşam kalitesini ciddi olarak etkileyen, sabit durduğunuz halde sanki yer ayağınızın altından kayıyor ve etrafınız dönüyormuş gibi hissettiren uzmanlara göre hastalık olmayıp bir neden olan şiddetli baş dönmesidir. Aynı zamandasoğuk terleme, can kaybı korkusu, bulantı ve kusma ile de kendini gösterebilir.

Bu keyifsiz duruma karşı önlem alabilmenin yolu öncelikle stresten uzak durmak ya da stresle baş edebilmeyi öğrenmekten geçiyor. Dolayısıyla kendinize ayıracağınız özel zamanlar ve düzenli uyumak çok işe yarar. Bununla beraber beslenme modelinizde yapacağınız küçük ama etkin değişiklikler bağışıklık sisteminizin de güçlenmesini sağlayarak vertigo riskini en aza   indirir  veya  eğer  vertigonuz  varsa olası ataklarınızın tetiklenmesini önler.

Bu nedenle özellikle baş dönmesini tetikleyen tuz ve şekerin yoğun olduğu konsantre içeceklerin  tüketiminden uzak durulmalıdır. Tuzun aşırı tüketimi vücutta su tutulumuna neden oluyor, dolayısıyla vücutta sıvı dengesi bozuluyor. Vertigo ataklarının tetiklenmemesi için soya sosu, cips, patlamış mısır, peynir, tuzlu kuruyemişler, turşu ve konserve yiyecekler gibi  sodyum   oranı   yüksek  besinlerin tüketiminden sakınılmalıdır. Çay, kahve ve kola gibi yoğun kafein içeren içecekler sınırlandırılmalıdır.

Vertigo’ su  bulunan  kişilerin  beslenmesinde dikkat etmesi gereken başka nokta ise   işlenmiş besinler ve et ürünleridir. Bunların yanı sıra ekmek ve hamur işlerinin fazla tüketiminden kaçınılmalıdır. Besinler pişirilirken   kızartma  yöntemi kullanılmamalıdır.

Beslenmeyle birlikte sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklarınız varsa bu alışkanlıklarınızı terk etmek  yine semptomların görülmesi açısından etkili olur. Kan damarlarını daraltan nikotin beyinde kan akışını da yavaşlatır. Alkol ise  vücutta susuzluk (dehidtasayon) oluşturur. Sıvı denge kaybı nedeniyle şiddetli ataklar geçirmenize neden olabilir. Dolayısıyla vertigo’da beslenmenin iyileştirilmesi ve bazı alışkanlıkların bırakılması yaşam kalitenizi olumlu yönde etkiler.

Her daim şifa ile kalın…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.