Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    34.93
  • ALTIN
    2397.4
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61220.05$

VİTAMİN    VE  MİNERAL   DEPOLARINI DESTEKLEMEK İÇİN  KESTANE TÜKETİN

09 February 2024, Friday 16:49

 

 

Kış aylarının soğuk günlerinde sokaktan gelen közlenmiş kokusuyla adeta kendine çeken kestane tam bir vitamin-mineral deposudur diyebiliriz. Evlerde gerek soba üzerinde, gerek fırında kızartılabilen ve istenirse haşlama yöntemiyle de pişirilebilen kestane lezzetli tadıyla besleyici değeri yüksek besinler arasında yer alır.

Özellikle C vitamini bakımından zengin olması nedeniyle güçlü bir antioksidan özelliğe sahiptir. Bununla beraber B grubu vitaminleri (B1, B2, B6 ve B9), A vitamini, E vitamini ile vücudumuz için gerekli ve kıymetli olan Kalsiyum, Magnezyum, Potasyum, Fosfor, Kükürt  minerallerinin  de iyi kaynağıdır.

İçerdiği lif miktarı sindirimi düzenlemeye yararı olacak kadar iyi olan kestane bağırsaklarınızda yararlı bağırsak bakterilerini besleyerek  yağ asit üretimine katkıda bulunur. Uzun süreli bir tokluk oluşturması ekstra faydası olur. Güçlü antioksidan özelliği ile vücutta  kalp hastalıklarına ve kanser hücrelerine karşı koruyucu etki  gösterir. Bu aynı zamanda enfeksiyonlara karşı da bize kalkan olabileceğini gösterir. Kıymetli mineraller içerdiğini söylemiştik. Bu sayede kemik yapısını ve dişleri korumada etkili olacağını bilmek gerekir. Bildiğiniz üzere Potasyum minerali çarpıntı, kan basıncı gibi şikayetleri düzenleyici etkiye sahiptir. Kestane tüketerek potasyum gereksinimi destekleyebilirsiniz ancak, böbreklerinizle ilgili bir problem varsa hekim yada beslenme uzmanınıza danışmanız iyi olur.

Kıymetli vitamin ve minerallerin yanı sıra aynı zamanda içerdiği nişasta miktarı da fazla olan kestane tüketildiğinde yüksek enerji verir. Dolayısıyla çocuklarınıza hazır paketli gıda yerine besleyici olarak kestane yedirmek akıllıca bir tercih olabilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus ise bazı kronik hastalıklar taşıyan bireylerin tüketimi sınırlı yapmalarıdır. Diyabet, hipertansiyon yada obezitesi olan bireylerde yüksek nişasta ve şekere maruz kalmak sağlıklarını ve değerlerini olumsuz etkileyebilir. Dolayısıyla  üç adet orta boy  kestanenin bir dilim ekmek kadar karbonhidrat içerdiğini bilmek size ölçülü olma konusunda yardımcı olur. Unutmayın porsiyon kontrolsüz bir tüketim her zaman beraberinde fazla kilo getirir. Kestaneyi ölçüye riayet etmek şartıyla salatalarınızda, ara öğünlerinizde alternatif olarak tüketebilirsiniz.

Bir de kestaneyi çiğ olarak tüketmeye çalışanlar için belirtelim; ishal, gastrit, hazımsızlık gibi mide ve bağırsak problemlerine yol açabilir. İyi pişirilmiş olarak tüketimi hatta haşlamadan ziyade kebap şeklinde pişirilerek tüketimi  soğuk kış aylarında bu besinin yararlarından daha iyi istifade etmenizi sağlar.

 

Şifa ile kalın…

 

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.