Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.24
  • EURO
    34.97
  • ALTIN
    2393.4
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61040.3$

Yarım kalan aşkın lezzet hikayesi

22 December 2022, Thursday 12:18

Herkese merhabalar!

Gastronomi sektöründe yemeğin lezzeti, sunumu kadar beni en çok etkileyen o yemeğin hikayesi olmuştur. Yılbaşı yaklaşıyor iken sizlere hem lezzeti hem de hikayesi ile büyüleyeneceğiniz Osmanlı mutfağından bir lezzet sunacağım.

 Osmanlı mutfağından miras kalan bu güzel yemek için ilginç bir hikaye anlatılmaktadır:

1800'lü yıllarda Sultan Abdülaziz Napolyon'u ziyarete gider. Ve o sırada imparatoriçe Eugeine aşık olur. Ama bu aşk imkansız denecek kadar zordur. Daha sonra Sultan Abdülaziz Napolyon ve eşi Eugeine'yi sarayına davet eder. Devlet işlerinin yoğunluğundan dolayı Napolyon gelemez ve davete yalnızca imparatoriçe Eugeine icabet eder. Bu sırada hünkâr heyecanından dolayı hiçbir yemeği beğenmez. İmparatoriçe ziyarete gelirken yanında Fransız bir aşçısını getirir. Aşçının Osmanlı mutfağında yaptığı beşamel sos, patlıcan közleyen ve ezerek patlıcan salatası hazırlayan Türk aşçının dikkatini çeker. Hazırladığı beşamel sosa közleyip ezdiği patlıcanları ekler. Tadına bakar beğenir, bu yemeği kuzu etinin yanında hünkâra sunar. Hünkâr bu yemeği beğenir. O günden sonra yemeğin adı "hünkâr beğendi" olur. Aşkları yarım kalsa da böyle lezzetli bir yemeği miras bırakmaları, hikâyelerini de anımsatmaları güzel.

Hünkâr beğendi (4 kişilik)

Malzemeler:

500 Gr. Kuşbaşı et

1 yemek kaşığı zeytinyağı

1 yemek kaşığı tereyağı

1 adet yemeklik doğranmış soğan

1 adet çarliston biber

2 adet rendelenmiş domates

1 tatlı kaşığı domates salçası

Tuz, karabiber

Beğendi için:

3 adet közlenmiş patlıcan

2 yemek kaşığı tereyağı

2 yemek kaşığı un

2 su bardağı süt

Tuz, karabiber

Yapılışı:

Tencereye yağlar ile birlikte etimizi alalım. Suyunu çekene kadar pişirilir. Üzerine soğanı ve biber ilave edip kavurmaya devam edelim. Kavrulan soğan ve biberin üzerine rendelenmiş domates, salça, tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. Üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edip pişirmeye bırakalım.

Beğendi için: közlenmiş patlıcanları ufak parçalar halinde doğrayalım. Tencereye tereyağını alalım. Üzerine unu ilave edip kokusu çıkıncaya kadar kavuralım. Sütü ilave edip karıştıralım. Koyulaşınca patlıcan, tuz ve karabiberi ilave edip karıştıralım. Ocaktan alalım. Servis tabağına beğendiyi alalım üzerine de etlerimizi yerleştirelim. İsteğe bağlı kıyılmış maydanoz ile süsleyerek servis edebilirsiniz.

Not: Günümüzde beğendinin içerisine kaşar peyniri rendesi ilave ediliyor fakat orijinal tarifi bu şekildedir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.