Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.25
  • EURO
    34.69
  • ALTIN
    2394.2
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    62342.54$

Yazmak ne hüzün!

11 February 2023, Saturday 16:13

Unutulmamalıdır ki, deprem bir doğa olayıdır ve engellemek mümkün değildir. Yapılacak şey, gerekli önlemleri alarak vereceği zararı ve tahribatı azaltmaya çalışmaktır. Ötesi yok. Bunun için de depreme hazırlık hep öncelikli gündem olmalıdır. Hem ülkemizi yönetenler açısından hem de vatandaşlar açısından.

Deprem gerçeğini de unutmamak ve unutturmamak da hayati bir mesele. Merkezi idareden başlayarak yerele doğru bir dizi kararların alınması şart. Yönetimlerin daha katı kurallar koyması, mevcut idari birimlerin çok daha üstünde ve işlevsel birimler kurulması faydalı olabilir.

Deprem gerçeğinin unutulmasını engelleyebileceği gibi insan hayatının para kazanma hırsından da başka önceliklerden de kıymetli olduğu hatırlatılmış olur.

Depremin 6. gününde 6 şubat saat 4.17'den bugüne hepimizi derinden sarsan büyük yıkımın olduğu enkaz bölgelerinde adeta iğne ile kuyu kazan kurtarma ekipleri mucizevi operasyonlar gerçekleştiyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremde 21 bin 43 kişinin hayatını kaybettiğini, 80 bin 97 yaralı olduğu bilgisini verdi.

11 ŞUBAT 2023 ENKAZDAN ÇIKARILANLARIN İSİMLERİ

Ülkü: Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde, Necip Fazıl Kısakürek Apartmanı'ndan 128. saatte bir çocukla iletişim kuruldu. Marketin enkazındaki Ülkü, kurtarma ekiplerine 'Yaşıyorum' dedi.

2 aylık bebek: Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından afet bölgelerinde görevlendirilen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri, enkaz altında yaşam mücadelesi veren minik bir cana 128. saatte ulaştı. Ekipler, Hatay'ın Antakya ilçesinde yıkılan binanın enkazında kalan 2 aylık bebeği kurtardı.

Sadık Tunç: Adıyaman'da 7 katlı binanın enkazında kalan Sadık Tunç, 125 saat sonra kurtarıldı. Kurtarıldıktan sonra ilk olarak çocuklarını soran Sadık Tunç, çocuklarının da hayatta olduğunu öğrendikten sonra şaşkın bir halde etrafa bakındı. Tunç'un sağlık durumunun iyi olduğu öğrenilirken, madencilerden oluşan kurtarma ekipleri ise birbirlerine sarılarak Tunç'u sağ kurtarmanın sevincini yaşadı.

Asya: Hatay Merkez, İbrahim Melis apartmanı enkazından 2 yaşındaki Asya, jandarmanın özel kurtarma birlikleri tarafından sağ olarak çıkarıldı. Durumu iyi olan minik Asya tedbiren hastaneye kaldırıldı. Adını kendisi söyledi. Henüz ailesi bulunamadı. 

Maşallah Çiçek: Depremde yıkılan merkez Yenişehir ilçesi Kooperatifler Mahallesi Kurtismailpaşa 2. Sokak'taki Sözel Apartmanı'nda, enkaz altında kalanların kurtarılması amacıyla AFAD, UMKE, 112 Acil Sağlık, polis, jandarma ve itfaiye ekiplerinin yürüttüğü kurtarma çalışmaları devam etti. Çalışmalarda enkaz altından 122 saat sonra 55 yaşındaki Maşallah Çiçek kurtarıldı. Yaralı olarak enkazdan çıkarılan Çiçek, sağlık ekiplerince hastaneye kaldırıldı.

Menekşe Kabak: Kahramanmaraş'ın Onikişubat ilçesinde, 70 yaşındaki Menekşe teyze ekiplerin yoğun çalışmasının sonucunda enkazdan sağ olarak kurtarıldı. Kurtarma ekiplerine enkaz atından el sallayan Menekşe teyzenin sağlık durumunun iyi olduğu ve bilincinin açık olduğu öğrenildi. 

Kamil: Kahramanmaraş'taki deprem sonrası 119 saattir yıkıntılar altında olan 16 yaşındaki Kamil, Kırgız, Rus ve AFAD ekiplerinin ortak çalışmalarıyla enkaz altından sağ kurtarıldı. 119. saatte enkazdan sağ çıkartılan Kamil'in sağlık durumunun iyi olduğu açıklandı.  Üzerinde Fenerbahçe formasıyla enkazdan kurtulan lise öğrencisi Kamilcan'ın yetkililere "Bugün günlerden ne?" diye sorduğu ve depremin ertesi günü Fenerbahçe'nin maçı olduğu için geceden formayla yattığını söylediği ifade edildi.

Mesut: Adıyaman'da depremin 113. saatinde enkazdan çıkarılan Mesut isimli çocuk, Fenerbahçeli futbolcu Arda Güler'e seslendi. Sağlık ekipleri ambulansla hastaneye götürülen Arda Güler hayranı Mesut'a “Şu anda Arda Güler bizi izliyor. Arda Güler'e ne demek istersin?” diye sordu. Mesut “Arda Güler ağabey seni çok seviyorum Fenerbahçe'yi kurtarmaya devam et. Ağabey hocaya bir de söyleyin seni de oynatsın. Seni oynatmıyor” cevabını verdi.  

Videonun sosyal medyada yayılmasından kısa süre sonra genç futbolcu Arda Güler’den depremzede Mesut’a cevap geldi. Twitter'dan video paylaşan Arda Güler “Güzel kardeşim sen pes etmedin, sen başardın, mücadelenle bize umut oldun. Seni çok seviyoruz. Kendine çok dikkat et. İnşallah yüz yüze görüşmek dileğiyle” ifadelerini kullandı.

Döne Gül Bitmiş: Kahramanmaraş'ın Trabzon Caddesi'ndeki 7 katlı Anadolu Apartmanı'nın enkazında çalışma yürüten ekipler, 46 yaşındaki Döne Gül Bitmiş'i depremden 112 saat sonra sağ olarak kurtardı. Bitmiş, ambulansla hastaneye kaldırıldı.  Depremzedeyi enkazdan çıkaran ekipler büyük sevinç yaşadı, gözyaşı döktü.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.