Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.26
  • EURO
    34.69
  • ALTIN
    2393.4
  • BIST
    10311.99
  • BTC
    62219.73$

Yeniden başlamak

17 March 2022, Thursday 09:58

Mevlana ne güzel anlatmış: Hayat öyle bir sır ki; önce şükür, sonra sabır, sonra da inanmak gerekir.

İnsan o kadar aciz ki bunun farkında olmadan yaşıyor çoğu zaman, en başta kendime söylüyorum bunları.. Farkında olmadan yaşıyoruz acziyetimizin, cahilliğimizin, imtihan dünyasında yaşadığımızın... Her şey bir farkındalık meselesi... Yaşıyoruz ama nasıl?...

İnsan; öyle zamanlardan geçiyor ki farkına varmıyor bazen imtihanda olduğunun.. İnsan canı yanmadıkça, kulağı çekilmedikçe acziyetini, cahilliğini göremiyor.

Hayat öyle sırlarla dolu ki.. Okumak, anlamak ve öyle yaşamak gerekiyor.. Her şeyin her şeyle o kadar çok ilgisi var ki çünkü her şeyin Allahla ilgisi var...

Yeniden denemekten korkmamamız lazım. Çünkü çağa yön veren insanlar yeniden denemekten korkmayan insanlardır. Rivayete göre Said’i Nursi’nin talebeleri, “risalelerin toplatıldığını, bitiş noktasına geldiğini” aktarıp, Üstad’a sormuşlar: 
“Ne yapacağız?”  Cevap “ümitsizlik” değil... 
“Umut dolu” imiş: “Çay koy keçeli. Yeniden başlıyoruz!”

Allah yeniden başlayanların yardımcısıdır. Yeter ki biz gayret edelim çaba gösterelim, elimizden geleni yapalım. Allah cc. Hud suresi 115. ayeti kerimede buyuruyor ki;
(Ey Muhammed) Sabırlı ol, çünkü Allah güzel iş yapanların mükafatını zayi etmez.
İşimizi, zamanımızı ve gönlümüzü güzel yapalım. İnsanlara göre değil gönlümüze göre şekil alalım. Çünkü gönlümüze göre şekil aldığımız zaman işimizde gönlümüzde güzelleşir. Üstad Niyaz-i Mısri’nin çok sevdiğim dizeleri diyor ki: 
Derman arardım derdime derdim bana derman imiş
Bürhan sorardım aslıma aslım bana bürhan imiş...

Güzel kardeşlerim sorunda biziz çözümde biziz. Şu anda inancımız için irade gösterip yeniden başlarsak olmaması için hiçbir sebep yok. 

Kızını diri diri toprağa gömüp, İslâm’la şereflendikten sonra pişmanlık yaşayıp Resulullah’ın (asm) huzuruna gelen, gözyaşlarıyla pişmanlığını defalarca ifade eden ve ümitsizliğe düşen bedeviye, Peygamber tavsiyesi de ne kadar manidar, ne kadar ümit vericidir. Bu bedeviye, yaptığı yanlışı, birkaç defa anlattırıp, her defasında da kendisi de ağlayan Resulullah’ın (asm) “Allah cahiliye döneminde işlediğiniz bütün günahları affetti. Haydi, artık her şeye yeniden başla!” cümleleri ne kadar da ümit verici, cesaret verici ve irade onarıcı cümlelerdir.

Şimdi var mıyız yeniden başlamaya?...

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.