Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.24
  • EURO
    34.87
  • ALTIN
    2422.0
  • BIST
    10268.58
  • BTC
    62091.92$

Yerel basının kadın duayeni: Esma Erdem

01 October 2022, Saturday 15:37

Türkiye'de gazeteciliğin tarihi neredeyse 200 yıla yaklaştı. 1831'de ilk resmi  gazete olarak yayınlanmaya başlayan Takvim-i Vekai'den bu yana on binlerce ulusal ve yerel gazete basıldı bu topraklarda.

Halen 100 yılı geçkin gazetelerimiz var. Mesela İzmir merkezli Yeni Asır gazetesi 127. yılını kutluyor.

Bir asır önce yurt genelinde yayınlanan nice  yerel gazete, milli mücadelenin kazanılmasında en önemli etkenlerden biriydi. Nice zorluklarla basılan gazeteler, en ücra köşelere ulaştırılmaya çalışılıyor ve milletin olan bitenden haberdar olmasını sağlıyordu.

Manisa'da da Cumhuriyeti'in ilk yıllarından itibaren çeşitli  gazeteler yayınlandı. Ancak ne yazık ki yayın hayatına nokta koyan eski gazetelerin büyük bölümünün arşivleri bulunmuyor. Keşke o günlerde neler olup bittiğine günü gününe bakabileceğimiz eski gazete arşivleri olsa.

Bu konuda elimizde bulunan en değerli arşivler, tarihi 50 yılı bulan Hür Işık Gazetesi'nin arşivleri. 1972  yılından itibaren günlük sayıları özenle saklanmış ve bugün başta akademisyenler olmak üzere birçok araştırmacı için önemli bir kaynak görevi görüyor.

Bir süredir Hür Işık arşivlerinin dijital ortama aktarılması ve gelecek için güvenle saklanması düşüncesinin hayata geçirilmesine çalışılıyor. Bu konuda İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak'ın yoğun bir çabası var. İnşallah bu arşivler en kısa zamanda dijitale aktarılır.

Manisa basının adı pek bilinmeyen ama geçtiğimiz yıllarda Basın İlan Kurumu'nun hakkında bir belgesel hazırlamasıyla tanınmaya başlayan duayen bir gazetecisi var. Hem de bir kadın gazeteci...

Demirci'de yaşayan Esma Erdem 89 yaşında ve tam 65 yıldır gazetecilik, matbaacılık yapıyor. 1957 yılından bu yana farklı isimlerde tam 12 gazete çıkarmış.

Demirci Kaymakamlığı, belediye ve ilçe esnafı bu yıl Esma Erdem'i 'yılın âhisi' olarak seçti. Çünkü o  hem bir gazeteci, hem de gazetecilik sanatını icra eden bir esnaf ve sanatkar...

Kendisi için 'Türk basınının Nene Hatunu' deniyor. Gerçekten de duruşuyla, görüntüsüyle Nene Hatun kadar cesur ve mübarek bir kadın. Her yönüyle Türk kadınına cesaret veriyor, ufuk açıyor.

Esma Erdem, hem Türk basını için hem de özelde Manisalı gazeteciler için bir gurur vesilesi. Sağlık ve huzur içinde daha nice yıllar bu mesleği icra eder ve duruşuyla hepimize yol gösterir umarım...

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.