Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.24
  • EURO
    34.97
  • ALTIN
    2393.4
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61040.3$

YETERSİZ   MİDE  ASİDİNİ  ARTIRMANIN   YOLLARI

30 March 2022, Wednesday 09:26

Öncelikle mide asidinizin az olması hakkında size fikir vermesi amacıyla küçük bir test önereyim. Sabah uykudan kalkınca ağzınıza hiç bir şey almadan yarım bardak suya eklediğiniz karbonatı için. Eğer beş dakika içinde geğirme geliyor ise bu sizin mide asidinizin az olduğu hakkında ipucu verir. Bunun yanı sıra, kırmızı pancar tükettiğinizde idrar renginiz kırmızı veya benzer renge boyanıyor ise bu da mide asidinizin az olduğunun habercisidir. Bu durumda bir hekimden destek almalı ve beslenme alışkanlıklarınızı tekrar gözden geçirip bir düzenleme yapmalısınz.

Mide asidi seviyelerini  evde kendi  başınıza artırmaya yardımcı olacak  bazı yollardan bahsedelim :

Fermente sebzeler ve yiyecekler sindirimi iyileştiren, zararlı bakterilerle savaşan ve düşük mide asidinden kaynaklanan iltihabı azaltan probiyotik etkilere sahiptir. Dolayısıyla lahana turşusu ve diğer turşular gibi fermente besinler, mide asidi seviyenizi doğal olarak artırır. Ögünlerden önce alınacak ev yapımı elma sirkesi de mide asit düzeyinin yükselmesine yardımcı olabilecek doğal bir destektir. Salatalarda ve çorbalarda kullanılabilir, öğünler öncesi direkt 2 yemek kaşığı şeklinde içilebilir.

Ancak fermente besinleri diyetinize dahil etmeden önce candida ve SİBO gibi sağlık sorunlarınız olmadığına emin olun. Bu gibi durumlarda kullanılmaları, yarardan çok zarar getirebilir.

Basit ama gözden kaçan bir yol da yemek esnasında lokmalarınızı iyice çiğnemek. Sindirim ağızda başlar. Her lokmayı tükürüğünüzle bir olana kadar çiğneyin. Çiğneme ile birlikte mide asidi salınımı uyarıldığı için o öğün için gerekli asit salınımı doğru ve yeterli çiğneme ile sağlanmış olacaktır.

Yemeklerle birlikte veya hemen öncesi/sonrasında sıvı tüketmemeye özen gösterin. Sıvı tüketimi mide asidini dilüe ettiği için midedeki asidite azalmakta ve öğünün için gerekli mide asidi sağlanamamaktadır. Bu nedenle öğünün hemen öncesi, sonrası veya sırasında sıvı tüketmeyerek bu durumun önüne geçmiş olursunuz.

Hekim kontrolünde mide asidini destekleyici sindirim enzimleri veya Hidroklorik Asit (HCL) he kullanılabilir. Ayrıca sindirim enzimi ve HCL içeren besinlerden destek alınabilir. Yine doğal elma sirkesi bunların başında gelirken; zencefil, fermente sebzeler (lahana ve pancar başta olmak üzere), ananas, kivi, papaya gibi besinlere beslenmede yer verilebilir.

İşlenmiş yiyecekler ve şekerler midenizde enflamasyona (iltihaplanmaya) neden olarak asit aktivitesini azaltır ve reflü semptomlarını tetikleyebilir.Bu nedenle işlenmiş besinleri diyetinizden çıkarı yada kısıtlayın.Meyve ve sebze açısından zengin dengeli beslenme, mide asidi düzeylerini artırmaya yardımcı olur.Sağlıklı ve temiz bir beslenme sindirim  faaliyetleriniz iyileştirir, midenin yiyecekleri yeterince parçalamasına ve vücut için  gerekli besin  ögelerinin emilmesine  izin verir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.