Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.34
  • EURO
    35.01
  • ALTIN
    2400.1
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61430.25$

YOĞURDUN YEŞİL SUYUNU DÖKMEYİN

10 March 2023, Friday 15:26

Toplumumuzda   yoğurt,   tarihimiz boyunca çok kıymetli bir besin olarak sofralarımızda yer almıştır. Probiyotik  etkisi  büyük olmakla birlikte  salata çeşitlerine lezzet veren, bir çok yemekle tüketimi yakışan  bu besinin kendisi kadar suyunun da çok kıymetli olduğunu biliyor muydunuz?

Yoğurttan aldığımız ilk kaşıkla birlikte hemen ardından katı maddesinden ayrılan yeşil suyunu birçok kişi dökmeyi tercih eder. Oysa fosforlu yeşil gibi görünen suyu kalsiyum, protein ve Riboflavin olarak bilinen B2 vitamini bakımından çok iyi bir kaynaktır. B2 vitamini suda çözünebilen bir vitamin olup vücudumuzda önemli fonksiyonları bulunur.

Genel olarak birçok besin içeriğinde bulunan B2 vitaminin gelişmiş ülke insanlarında eksikliği fazla görünmez. Eksikliği   tek başına oluşmayan ancak  semptomları birbirine çok benzeyen tüm B vitaminlerinin yetersizliği ile vücutta  bazı belirtiler oluşur. Yorgunluk ve halsizlik, boğaz ağrısı, ağız köşelerinde çatlama, dudaklarda çatlama veya yaralar, dilde iltihaplanma, gözlerin şişip kanlanması, ciltte pullanma veya kırmızı lekelenme, saç dökülmesi gibi bulguları görülür. Protein, yağ, karbonhidrat emiliminde sorunlar oluşturabilen B2 vitamin eksikliğinde sindirim sorunları da yaşanabilir. Mental olarak depresyon, unutkanlık ve konsantrasyonda zorluk görülmesi de bilinen bulgular arasındadır.

Enerji metabolizmasında görevli iki önemli enzimin yapısında görev alan B2 (Riboflavin) sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin üretimine destek olur. Sinir sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlar, cilt ve göz sağlığının korunmasına katkıda bulunur. Bunların yanı sıra serbest radikallerin hücrelere zarar vermesini önler ve yaşlanmayla görülen  hastalıkların riskini azaltan bir antioksidan etki gösterir.

B2 vitamini vücutta depolanmaz, kan dolaşımında yer alarak  ihtiyaç  fazlası olan  idrar ve ter yoluyla dışarı atılır. Dolayısıyla günlük olarak besinlerle alınmalıdır. Yoğurdun suyunda  bolca bulunduğu için yoğurdun suyunu dökmeyin; yoğurdun içine karıştırarak tüketebilir, ayran yapabilir ve hatta bazı hamur işlerinin içine karıştırarak aileniz için vitamin bakımından zengin besinler üretebilirsiniz. Ayrıca, peynir, süt, kırmızı et, karaciğer, sakatatlar, yağlı balıklar, kümes hayvanları, yumurta, fındık, badem, kabak çekirdeği, susam, mantar, bezelye, kurubaklagiller, ıspanak, muz ve tahıllarda da bulunan, vücudumuzda önemli fonksiyonları olan B2 vitamini yeteri kadar almanın yolu ise bu besinleri düzenli ve yeterli tüketmekten geçiyor…

Sağlıkla kalın…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.