Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.26
  • EURO
    34.83
  • ALTIN
    2421.0
  • BIST
    10268.58
  • BTC
    62130.41$

YOKLUĞUN İÇİNDE Kİ VARLIK

28 July 2022, Thursday 16:53

Varlık desem mesela; neler belirir zihninizde maddi ya da manevi? O belirenlerin kaçı silik kaçı net düşer? Yoksa hepsi maddiyat ve maneviyatıyla tamamen hem zihinsel hem fiziksel yorgunluk mu?

İnsan varlığı, hayvan varlığı, eşya varlığı, para varlığı, huzur varlığı, sağlık varlığı, yokluk varlığı. Evet yokluğunda hayatımızda bir varlığı var. Paranın yokluğu hayatını idame ettirme yönünden seni alt üst edecek kadar etkileyebilirken, sağlığın yokluğu ölüme sebep olabilir. Bazı yoklukların yeri doldurulabilir. Mesela evde cezve yoktur ama süt tencerede de ısıtılabilinir. Sağ eli ampüte edilmiş biri zamanla sol elini daha işlevsel kullanabilir. Bunlar da hayatımızda yokluğun içinde ki varlıklar olarak belirir.

Peki insan yokluğu hangi varlık? Ya da insan varlığı hangi yokluk? Düşündüğümüzde kütlesi var, hacmi var, nefes alıyor, düşünebiliyor, yorulabiliyor. Buna rağmen bazı insanlar ödül bazı insanlar sınav. Bazılarının da varlığı ve yokluğu bir.

Hayatın bize biçtiği rollerle birlikte hepimiz bir hayatın içinde ve çevrenin içinde varlık gösteriyoruz. Bazı çevremizi seçebiliyorken, bazılarının içine doğuyoruz.

Felsefe de ontoloji, varlık sebebi, varlık felsefesi olarak da adlandırılır. Varlık sebebinin tarihçesine dönüp baktığımızda Aristotales de dahil olmak bu konu üzerine düşünen ve yazan birçok felsefesi net anlamlar yükleyip tanımları nesnel hale getirememiştir. Çünkü bir çok araştırmanın ve çalışmanın sonunda manevi varlık sebepleri ön görülmüştür.

Hal böyle olunca da anlamlandırmak ve somutlaştırmak boşa harcanan zaman oluyor bence. Hayatımızda her varlığın ve yokluğun düşünce sinir sistemimizde objektif sağmalanıp kabullenilmesi her canlının hayatını idame ettirmesi izleyeceği en güzel yol…

Sağlıcakla kalın.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.